Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Poslovi budućnosti: Zašto bi što više studenata trebalo studirati STEM zanimanja?

MojFaks | Akademska četvrt, 08.06.2016.Poslovi budućnosti: Zašto bi što više studenata trebalo studirati STEM zanimanja?

Vjerojatno ste se već mnogo puta susreli s ovim terminom, ali i pozitivnim predznakom koji uz njega stoji: sve je poželjnije i popularnije studirati takozvana STEM zanimanja. Zašto je to tako?

Skraćenica STEM akronim je riječi "science", "technology", "engineering" i "maths", a sve se češće može čuti i susresti u medijima, ali i jeziku akademije. Diplome STEM zanimanja sve su popularnije, a u cijelome svijetu već okupljaju najambicioznije studente koji streme uspješnim karijerama i dobrim plaćama.

Iako su STEM znanosti koje smo nabrojali nekada percipirane kao suhoparne, dosadne i nimalo "glamuorzne", neki od titana Silicijske doline poput Marka Zuckerberga promijenili su ovu lošu reputaciju.

Što ću biti kad odraSTEM?


Domaći poduzetnici i tvrtke giganti pozivaju mlade da studiraju upravo STEM programe jer je potražnja za stručnjacima koji se usavrše u njima u stalnome porastu. Tako je Hrvatski Telekom nedavno lansirao kampanju kojom pokušava "namamiti" mlade da upišu neki STEM studij, ali i roditelje da već u ranijim životnim fazama počnu usmjeravati djecu upravo prema takvome obrazovanju.


foto: tportal.hr

Interes za studijem računarstva u Hrvatskoj je do 2014. godine kontinuirano opadao, što se srećom promijenilo. Naime, te je godine zabilježen porast interesa i upisanih na takve programe i to za 20%, kako je izvijestio eSkills. Ovaj je pomak pozdravljen jer STEM zanimanja (među kojima je i informatika, računarstvo, poslovi u IT sektoru) omogućavaju lakše zapošljavanje.

Nestašica informatičara u Europi


Prisjetimo se samo podatka iznesenog na konferenciji CUC 2014 koji kaže da će Europi do 2020. nedostajati oko 900.000 stručnjaka za računarstvo. Unatoč tome, u Hrvatskoj je nezaposlenost mladih i dalje ogroman problem, a popularnost društveno-humanističkih studija i dalje nema konkurencije pa primjerice Filozofski i Ekonomski fakultet upisuje najveći broj mladih.

...Hoće li se zbog reforme školstva isprazniti 'prirodni' fakulteti?...


Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, također se slaže s tvrdnjom mnogih stručnjaka i poduzetnika koji kažu da nam treba sve više mladih koji su opramljeni vještinama i znanjima za rad u STEM zanimanjima. U intervjuu za Jutarnji list prošle je godine izjavio da kao inženjer prepoznaje vrijednost STEM područja, a ovo prepoznavanje prenio je i na sveučilišnu razinu sistemom školarina i stipendija kojima se mlade motivira na upisivanje studija na PMF-u, FER-u, Strojarskome fakultetu i sličnim institucijama.

...Novi model financiranja: društvene znanosti dobivat će manje od drugih...


S ovime se složio i poduzetnik Saša Cvetojević koji je jednom prilikom izjavio da će "zasigurno sljedećih godina najtraženija zanimanja biti povezana s računarskim i programerskim djelatnostima te različite elektrostruke ili specijalizirana strojarstva."


foto: stemedcoalition.com

...Student inženjerstva objasnio: studentice nisu ravnopravne s dečkima...


Studiranje za obavljanje poslova u STEM području koristit će ti i na brojne druge načine od kojih su samo neki:

- razvit ćeš interdisciplinarni način razmišljanja


U zadnjem desetljeću poslovi su postali zahtjevniji u smislu da zahtijevaju sposbnost prilagodbe, kontinuiranog učenja i "spajanja točkica" između različitih disciplina. Suradnje između inženjera i medicinara, informatičara i farmaceuta te inženjera i financijaša nisu nikakva novost, kao ni ideja zaposlenika koji su obrazovanji "u obliku slova T".

...Budućnost obrazovanja: zašto svijetu trebaju mladi stručnjaci 'u obliku slova T'?...


Anthony Salcito ovo je potvrdio na ovogodišnjoj WinDays konferenciji kad je najavio da će se u idućih 10 godina otvoriti više od 7 milijuna radnih mjesta u STEM sektorima zbog čega bi svi trebali biti svjesni "da se naši obrazovni sustavi trebaju usredotočiti na STEM vještina i znanja, kako bismo rješavali probleme nezaposlenosti, posebice mladih ljudi. Vještine budućnosti koje će se najviše tražiti su kritičko razmišljanje, kreativnost, suradnja, komunikacija, računalni način razmišljanja (engl. computational thinking)."

- velike su šanse da ćeš zarađivati pristojnu plaću jednom kad se zaposliš


Prema pisanjima Hays Asia Salary Guide-a, početničke plaće za inženjerske poslove u Singapuru iznose od $24,000 do $40,000. Diplomirani dizajneri zarađuju oko $30,000, inženjeri nafte i plina do $40,000, a prirodoznanstvenici oko $25,000. Kad su poslovi u financijama, poslovnoj analizi, developingu i IT-ju u pitanju – plaće su još i veće!


foto: enterrasolutions.com

- bolja konkurentnost na promjenjivom tržištu rada


Nezaustavljiv razvoj novih tehnologija znači samo jedno – studenti se već danas moraju početi školovati za zanimanja koja još ne postoje stoga je dobar savjet kombinirati studijske programe (primjerice mehanika i računarstvo). Ako ne želite da vam posao otmu roboti – svakako ih naučite proizvoditi, rekao je Joel Gibbard, direktor kompanije Open Bionics, a ako uzmete u obzir da vas studij robotike može poučiti mnogočemu (od programiranja softwarea do mehaničkog i elektroničkog programiranja) bit ćete mnogo adaptabilniji na različite poslovne izazove.

L.B./foto: Pixabay


STEM zanimanjazapošljavanjetržište radaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se