Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

I u SC-u iznenađeni navalom: Preko tisuću studenata ostat će bez smještaja u domu

MojFaks | Vijesti, 09.08.2017.I u SC-u iznenađeni navalom: Preko tisuću studenata ostat će bez smještaja u domu

U novu akademsku godinu neki će studenti morati ući u traženju privatnog smještaja jer je navala na neke domove velika. Jedan od njih je i studentski dom u Rijeci gdje će 1009 studenata ostati bez smještaja.

Studentski centar Rijeka utvrdio je privremenu rang listu za dodjelu subvencioniranog smještaja redovitim studentima u studentskim domovima, a prema toj listi čak je 1009 studenata ostalo bez smještaja u domu te će morati potražiti privatni smještaj, piše Novi list.


Izvor: scri.uniri.hr

Naime, na natječaj Studentskog centra pristiglo je 2 295 zamolbi, a pravo na smještaj u jednom od dva studentska naselja ostvarilo je 1 286 brucoša i starijih studenata. Velik interes za smještaj u domove iznenadio je i sam Studentski centar, pogotovo nakon prošlogodišnje situacije kada se natječaj zbog nepopunjavanja smještajnih kapaciteta u paviljonima na Trsatu morao ponavljati.

Ravnatelj Studentskog centra kaže da će se situacija do konačne rang liste promijeniti i da će neki studenti odustati


Ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević napominje kako će se situacija do objave konačne rang liste, 25. kolovoza, još promijeniti, jer praksa je pokazala da određeni broj studenata odustane od dobivenog smještaja, a još uvijek je otvorena i mogućnost smještaja u učeničke domove Kvarner i Lovran.


Jednokrevetna soba u domu Ivan Goran Kovačić... izvor: scri.uniri.hr

"Izgledno je da će ove godine više stotina studenata ostati bez smještaja u domu te da će morati potražiti privatni smještaj. Prema dosadašnjim iskustvima očekujemo da će dvadeset do trideset studenata odustati od dobivenog smještaja, a ostalo je još slobodnih mjesta u učeničkim domovima Kvarner i Lovran. Do sada je pravo na smještaj u učeničkim domovima ostvarilo 13 studenata te domovi raspolažu s još 47 mjesta, a da bi student ostvario pravo na smještaj u učeničkom domu, mora biti na našoj listi, pojašnjava ravnatelj", kazao je Jurjević Novom listu.

Ukupno 1 286 studenata koji su dobili mjesto u studentskom domu bit će raspoređeni u Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić te u paviljone na Kampusu i to tako da je lokacija Ekonomskog fakulteta uzeta kao granica prema kojoj će se razmještati studenti.

...[FOTO] Zavirite u sobe! Najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj otvara vrata krajem mjeseca...


...Je li ovo hotel ili studentski dom? Osječki 'starac' osvanuo u novom ruhu i oduševio sve studente...


"Studenti koji pohađaju fakultete smještene od Ekonomskog fakulteta prema Trsatu bit će smješteni na Kampusu, a studenti koji studiraju na fakultetima od Fakulteta zdravstvenih studija prema zapadu smještaj će dobiti u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. Cijena smještaja ostaje na razini prošlogodišnje cijene, što znači da studenti za smještaj na Trsatu mjesečno plaćaju 532,50 kuna, a u naselju na Podmurvicama od 360 do 385 kuna, ovisno o tome jesu li u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi", tvrdi Jurjević.

Studentima koji nisu uspjeli naći smještaj Studentski centar pokušava pomoći preko Facebooka


Dodajući kako je prema ugovoru s Europskom unijom 50,13 posto smještajnih kapaciteta na Trsatu Sveučilište dužno ustupiti studentima slabijeg socioekonomskog statusa te da je taj uvjet ispoštovan, ravnatelj ističe da će kao i prošle godine cijena za studente s invaliditetom, studente bez oba roditelja, kao i studentice majke malodobne djece iznositi 200 kuna.

Studentima koji nisu uspjeli naći smještaj u domu Studentski centar pokušava pomoći putem Facebook stranice na kojoj privatni iznajmljivači nude svoje sobe i stanove, a studenti pak potražuju smještaj.


Izvor: scri.uniri.hr

"To je svojevrsni servis putem kojeg pokušavamo pomoći studentima da se snađu. Mi nemamo od toga nikakvu zaradu, već je isključivo cilj olakšati studentima da se snađu", kaže ravnatelj Jurjević.

Ravnatelj dodaje da je na stranicama Studentskog centra u Rijeci dostupan i Vodič za privatni smještaj u kojem studenti mogu naći sve potrebne informacije.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: scri.uniri.hr


studentski dom RijekaRijekaTrsatnavalaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se