Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Upoznajte 'NutriMenzu': Zagrebački studenti osmislili aplikaciju uz koju ćete lakše paziti na kilograme

MojFaks | Nakon predavanja, 09.01.2019.Upoznajte 'NutriMenzu': Zagrebački studenti osmislili aplikaciju uz koju ćete lakše paziti na kilograme

Velik broj studenata mora se osloniti na menzu kada je riječ o prehrani. Nažalost, tada studenti niti ne paze previše što jedu te koliko zaista nutritivnih tvari u sebe unose pa su zato i nastale šale o tome da se djevojke i mladići tijekom faksa udebljaju zbog menze. U slučaju da ste nabacili koji kilogram viška zbog klopanja u menzi ili pak zbog bogate blagdanske trpeze, u pomoć vam može uskočiti 'bespla' aplikacija 'NutriMenza' čiji su kreatori dvojica zagrebačkih studenata.

Luka Kukina i Josip Morduš studenti su pete godine Nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu. Ova dvojica studenata kreirali su besplatnu aplikaciju NutriMenza koja sadrži ukupno 240 jela koja se mogu pronaći u studentskim menzama u većim sveučilišnim gradovima, točnije u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

Izvor: NutriMenza

Kao studenti nutricionizma, Luka i Josip bezbroj su se puta susreli s problemom kako je teško procijeniti nutritivni unos složenih jela, a kada su vidjeli da im se pruža mogućnost kreiranja ovakvog alata od kojeg bi njihova struka, a i svi studenti općenito imali koristi, zacrtali su si cilj da do kreiranja novogodišnjih odluka 2019. godine aplikacija mora biti gotova. U to vrijeme Josip je radio praksu u zagrebačkom SC-u upravo s tim podacima i tako im je sinula ideja. Podaci s kojima je Josip radio na praksi, kao i dokument "Standardizacija studentske prehrane" iz 2013. godine prema kojemu se spremaju sva jela ostali su mu dostupni te mu je bilo rečeno da s tim podacima može raditi druge radove, diplomski ili neke druge projekte.

Luka i Josip s kolegicom ispred fakulteta... foto: privatna arhiva

Nakon spomenute prakse momci su imali normative u pisanom izdanju pa su potom skinuli verziju normativa koja je dostupna na internetu te ih usporedili kako bi bili sigurni da se sve vrijednosti i količine namirnica podudaraju, odnosno da nema nekog tipfelera. Drugi alat koji su koristili bile su hrvatske nutritivne tablice naziva "Tablice o sastavu namirnica i pića" koje su izradile Antoinette Kaić-Rak te Katica Antonić. Studenti su ozbiljnije krenuli u projekt početkom ove akademske godine. Za izradu aplikacije trebalo im je četiri mjeseca.

Mi smo s dečkima popričali na temu njihove aplikacije pa doznali sve dobre strane i koristi:

Kojim je studentima aplikacija namijenjena?

Informacijama koje NutriMenza pruža, najlakše se regulira tjelesna masa. No, ova aplikacija nije namijenjena samo studentima koji imaju prekomjernu tjelesnu masu. Veliku potrebu za takvim alatom pokazuju svi studenti koji imaju izraženu svijest o važnosti pravilne prehrane, a tu ubrajamo sportaše, rekreativce, vegetarijance, vegane i studente s određenim zdravstvenim problemima npr. dijabetičarima. A i ono što je danas sve popularnije u svijetu fitnessa, određen fitness cilj puno je lakše ostvariti ovakvim alatom, koji kvantificira najvažnije sastavnice prehrane, a to su u pitanju spomenuti makronutrijenti (u to spadaju proteini, masti i ugljikohidrati) i energija.

Kako funkcionira aplikacija?

Sama aplikacija je vrlo jednostavna i brza. Jela (njih 240) su podijeljena u jedanaest izbornika: glavna jela, vegetarijanska jela, variva, prilozi, salate, deserti, kruh, napitci, mliječni proizvodi te sendviči kojima se znatno skraćuje vrijeme pretraživanja popisa jela, a i postoji "pretraži" prozor u kojeg se može upisati ime željenog/konzumiranog jela. Klikom na "dodaj" ispod naziva željenog jela, to jelo dodaje se u "Moj Tanjur" gdje se nalazi izračun kalorija, proteina, masti i ugljikohidrata svakog jela posebno, kao i ukupnog zbroja prehrambenih vrijednosti kompletnog obroka.

Izvor: NutriMenza/privatna arhiva

Zašto je NutriMenza korisna?

NutriMenza je aplikacija koja procjenjuje nutritivnu vrijednost jela u hrvatskim studentskim restoranima (menzama) Studentskih centara u gradovima Zagreb, Split, Osijek i Rijeka gdje se svakodnevno hrane desetci tisuća studenata te prva hrvatska aplikacija čija je funkcija procjena nutritivnog unosa uopće. Procjena nutritivnog unosa u doba kada drastično raste broj pretilih osoba u Republici Hrvatskoj od iznimne je važnosti. Bilježimo poražavajuće statističke brojke, pa čak i za studente, jer prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2015./16. godinu povećana tjelesna masa registrirana je kod 16 posto studenata, dok ih je 5,5 posto pretilo. Ali, već smo spomenuli kako i ostali studenti koji se hrane u studentskim restoranima mogu imati koristi, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prehrana jedan od čimbenika koji mora biti zadovoljen da bi se živjelo zdravim načinom života.

Kakve su reakcije studenata koji koriste aplikaciju?

Za sad su reakcije izrazito pozitivne, pogotovo od naših kolega sa studija Nutricionizma koji vide korisnost u informacijama koje aplikacija nudi te s Kineziološkog fakulteta gdje su studenti sportaši koji paze na prehrambeni unos.

Izvor: NutriMenza/privatna arhiva

Dečki još uvijek nemaju plan proširiti NutriMenzu i na manje sveučilišne gradove poput Zadra, Pule ili Varaždina jer sve daljnje nadogradnje aplikacije ovise o isključivo o povratnim informacijama koje dobiju od korisnika NutriMenze. Kao što smo već rekli, aplikacija je besplatna te se može preuzeti OVDJE za Android platforme.

Nadamo se da ćete uz NutriMenzu lakše paziti na prehranu kao i na vlastito zdravlje.

...Instalirati odmah! Nova aplikacija prikazuje gužvu u menzi, dnevne menije, stanje na iksici...Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/NutriMenza


NutriMenzaaplikacijastudentinutricionizammenzaprehranaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se